Exposities

Exposities

Tussen het tijdstip van de schenking, 1972, en de aanstelling van Adrie Mouthaan als conservator organiseerde de heer N.H. Luigies (Bob) reeds “huiskamer”-exposities voor familie, vrienden en bekenden in zijn villa “De Rietgors”.

Na het overlijden van Luigies in 1977 werd de villa ingericht als museum. Hier, en later in de P.C. Hooftlaan, bloeide Museum De Rietgors onder de geïnspireerde leiding van Adrie Mouthaan, de “kunstvader van Papendrecht”. Aan de fraaie collectie affiches valt af te lezen hoezeer de vele kunstwerken tot hun recht gebracht werden.

Na de sluiting van het museum eind 2001 verbleef de Rietgors/Luigies collectie in depot. Af en toe werd een werk voor een bijzondere expositie in bruikleen gegeven, o.a. aan Museum Boijmans, Singer in Laren en Flehite in Amersfoort. Een schilderij van Tobeen “La Mare” (“Boerenhuisjes met erf” in de Rg-catalogus) prijkte zelfs in het Musée des Beaux Arts in Bordeaux.

Dit duurde tot 2007. Van oktober tot eind november van dat jaar werd een groot aantal werken van de Rietgors/Luigies-collectie geëxposeerd bij de Rabobank te Papendrecht. De Vrienden van het voormalig museum “De Rietgors”, die de uitgekozen werken in bruikleen van de gemeente namen, werden in hun organisatie van de expositie bijgestaan door het Stedelijk Museum Schiedam en door vele sponsoren.

Presentaties

Vanaf september 2008 worden in de hal van het Gemeentehuis “Presentaties” van een keuze uit de werken verzorgd door de Vrienden van de Rietgors. Elke presentatie heeft een thema, dat toegelicht wordt op een zaalbordje. Kijk onder Actueel om de huidige en vorige aankondigingen van de presentaties te zien.

In de raadzaal van het Papendrechtse Gemeentehuis hangt een permanente expositie van Dordtse impressionisten die landschappen en bedrijvigheid uit de omgeving schilderden.

De kunstwerken worden ook onder de aandacht van het publiek gebracht door middel van een maandelijkse column “De keuze van een Vriend”, die met foto op de gemeentepagina van het Papendrechts Nieuwsblad wordt geplaatst én op de website van de Culturele Raad Papendrecht. Klik op “Columns – De keuze van een vriend” voor meer informatie.